LOMBOK

LOMBOK

Things to do - general

Lombok is een eiland in de provincie West- Nusa Tenggara van Indonesië en is beroemd om de paradijselijke Gili Eilanden, de vulkaan Rinjani en de prachtige kust bij Kuta. Het maakt onderdeel uit van de keten van de Kleine Sunda Eilanden.
De betekenis van het woord “Lombok” in de Sasak taal is “Recht”, in de Indonesische taal betekent het “Chili” of “peper”. Lombok is veel rustiger en stiller dan Bali, maar daardoor per definitie niet saai.  Ongerepte natuur, rijst- en tabaksvelden, helderblauwe baaitjes en de unieke cultuur van de islamitische Sasaks maken het plaatje van Lombok compleet. De belangrijkste activiteiten die je op Lombok kan ondernemen zijn klimmen, wandelen en duiken.

Gayaway heet je van harte welkom op Lombok.

Land Indonesie
TalenSasak, Balinees en Engels
ValutaIndonesische Roepia

Weer en klimaat

Het klimaat op Lombok is een tropisch klimaat met de daarbij horende hoge temperaturen en hoge relatieve luchtvochtigheid. De toppen van de vulkanen zijn echter een stuk lager van temperatuur. Naar mate dat men hoger komt daalt de temperatuur behoorlijk. De watertemperatuur op Lombok is heerlijk. Duiken is hier dan ook echt een feest. De luchtvochtigheid is door de vele regen wel hoger dan gemiddeld. Hoewel er met grote regelmaat buien vallen zijn deze meestal van korte duur.

bron: klimaatinfo.nl

Nachtleven / Evenementen

Lombok heeft geen uitgebreid gay-nachtleven, maar wel gezellige bars, restaurants en cafés.

Om een lekker hapje te eten hoef je niet lang te zoeken op Lombok. Wees je er wel van bewust dat het lokale eten vrij scherp kan zijn, want Lombok maakt zijn naam als chilipeper absoluut waar. In de minder grote steden heb je meer kans om authentieke restaurants te vinden. Klop aan waar je het bordje ‘warung’ ziet en je zit direct tussen de heerlijkste gerechten en vrijwel geen toeristen.

COCO BEACH

Coco Beach in Senggigi is absoluut een must om een keer heen te gaan. Gelegen aan het eind van een zandpad ten noorden van Senggigi en gelegen in een ruime tuin aan het strand liggen diverse "hutjes" waar je (romantisch) kunt eten en een drankje kunt doen. Veel van de ingrediënten komen vers uit de eigen tuin.

THE SENGGIGI LOMBOK NACHTCLUB MARINA

De Senggigi Lombok nachtclub The Mariner is een late-night club (open tot laat, vaak 04:00), die vrij krachtig live muziek (rock en pop) draait afgewisseld met dance muziek. Je kan hier in ieder geval helemaal los gaan met dansen.

WARUNG PARADISO

Een aanbeveling voor een Warung is Warung Paradiso in Senggigi. Eten met de voeten in het zand, prachtig uitzicht op het strand en heerlijk eten tijdens een zonsondergang. Wat wil je nog meer als je betaalbaar wilt gaan eten?

 

Stranden

Er zijn geen exclusieve gaystranden op Lombok, en het strand Senggigi is gewoon een beetje standaard, maar Lombok heeft wel paradijselijke stranden en niet alleen op de Gili eilanden.

Wij noemen er 4:

MAWUN BEACH

Mawun Beach is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het strand dat onderdeel is van een baai, heeft de vorm van een hoefijzer. Rijk begroeide heuvels aan beide uiteindes met daar tussen een helderblauwe oceaan met een schitterend wit zandstrand. Hier kan je ook prachtig snorkelen. Let wel op, de golven in het middelste gedeelte zijn sterker dan de golven aan de zijkanten.
Mawun Beach is super leuk te bereiken per scooter. De weg er naar toe is al een feestje waar je van de ene verbazing in de andere valt met mooie uitzichten en leuke lokale dorpjes.

Let op: wil je in de schaduw zitten op het strand, dan is dit tegen betaling.

SELONG BELANAK

Als je praat over een wit zandstrand, dan ga je naar Selong Belanak, lang en “prestigieus” wit zijn de kenmerken van dit prachtige strand. Een plek waar je kunt ontspannen maar ook actief bezig kan zijn als surfen door de rustige golven. Je vindt het strand op 12 kilometer ten westen van Kuta en er zijn diverse voorzieningen voor een hapje en drankje, ook bij de locals. Op een gedeelte wordt het strand ook gebruikt door de vissers en zal je tientallen boten aantreffen. Het is een prachtig schouwspel om dit aan te kijken. Maak gerust een praatje met de bevolking. De vrouwen zijn expert in het maken van vis-saté. Op dit gedeelte wordt geadviseerd om niet te zwemmen.

Selong Belanak vind je op ongeveer twaalf kilometer ten westen van Kuta. Op het strand zijn genoeg warungs waar je een koud drankje koopt of iets lekkers om te eten. Als je geluk hebt, kun je een vers visje kopen van een van de locals. De meeste locals die in de buurt van Selong Belanak wonen zijn vissers en soms lopen ze over het strand met verse vis en zeevruchten.

TANJUNG AAN

De andere kant op van Kuta, vijf kilometer ten westen vind je nog een dergelijk paradijselijk stukje strand, Pantai Tanjung Aan. Dit strand staat bekend om het Bau Nyale ritueel van Prinses Mandalika. Het ritueel gaat over de mooie prinses Mandalika die in het zuidelijke gedeelte van de zee sprong om te voorkomen dat ze moest trouwen met een van de prinsen. Van prinses Mandalika wordt gezegd dat ze de reincarnatie van een worm met de naam Nyale is. De lokale mensen maken voedingsmiddelen uit Nyale. En tegenwoordig is er het Bau Nyale festival, een Sasak-traditie die elk jaar, zo'n vijf tot zeven dagen na de tweede volle maan (meestal in februari en soms in maart), plaatsvindt. Tijdens het festival trekken duizenden mensen naar de stranden om een speciale zeeworm, Nyale genoemd, te vangen. Het is een heel bijzondere worm omdat deze Nyale wormen maar op enkele plekken zijn te vinden, waaronder op het Tanjung Aan strand bij Kuta.

Het Tanjung Aan strand is geen wit strand, maar een peperkleurig strand. Op het Warung Turtle gedeelte kan je gratis gebruik maken van de strandbedden en parasols indien je wat te eten en te drinken besteld. Aan de beide kanten van het strand liggen verschillende heuvels, die na een flinke klim een prachtig uitzicht bieden over de oceaan.

De stroming is hier erg sterk, dus ga alleen de zee in als je een ervaren zwemmer of surfer bent. Het strand bereik je eveneens via een onverharde zandweg. Als je de twee kilometer lange weg vol hobbels en kuilen hebt overleefd, kun je daarna lekker relaxen op Pantai Mawi.

PANTAI TANGSI

Ooit een roze strand gezien? Waarschijnlijk niet, maar op Lombok is zij er wel en daarom heeft Pantai Tangsi als bijnaam “Pink Beach” (Roze strand). En dit komt niet door vervuiling in het water of wat dan ook,maar omdat het zand is gemengd met rood koraal en hierdoor kleurt het strand dus roze. En het roze is niet alleen prachtig, het ligt ook vrij afgelegen, waardoor het nog een zeer rustig plekje is.

LAZY MONKEY LOMBOK SENGGIGI

LAZY MONKEY LOMBOK SENGGIGI

LOMBOK
Ontspannen onder een kokosboom met uitzicht op de bergen en vlakbij het strand. Dit is de nieuwe loc Meer info

Helaas zijn er geen cruise aanbiedingen op deze locatie op het moment.