Bonaire

Bonaire

Things to do - general

Bonaire en duiken wordt in één adem genoemd, want Bonaire is duiken en duiken is Bonaire Niet voor niets staat op de auto kentekenplaten: Divers Paradise. Een topbestemming voor duikers want er zijn vele geregistreerde duikplaatsen.

Bonaire is veel meer dan duiken. De gezellige hoofdstad Kralendijk, de bekende slavenhutten bij het Pekelmeer en de roze flamingo’s die afsteken tegen het diepblauwe water.

Een klein eiland van 45 kilometer lang en max 12 kilometer breed, ligt het ongeveer 70 kilometer voor de kust van Venezuela.

De sfeer op Bonaire is relaxed. Zodra je uit het vliegtuig stapt, stap je in een andere wereld waar niet gehaast wordt, geen drukte is en zelfs geen stoplichten. De bevolking is uitermate vriendelijk en gastvrij en heet je van harte welkom.

En Gayaway heet je ook van harte welkom op Bonaire, Nederland in de Caribbean!

 

Land Nederland
TalenNederlands, Papiamento, Engels en Spaans
ValutaAmerikaanse dollar

Weer en klimaat

Bonaire heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar, met maximumtemperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden. In de avond koelt het langzaam af tot ongeveer 23-25 graden. Onder invloed van de Caribische Zee en de oostpassaat is er slechts weinig variatie in de temperaturen. In de wintermaanden zorgen deze twee elementen ervoor dat het land wat opgewarmd wordt, in de zomer werkt de wind over de op dat moment relatief iets koelere zee juist weer verkoelend. Neem dat laatste woord niet te letterlijk, want echt koel wordt het nooit op Bonaire. Temperaturen onder de twintig graden worden vrijwel nooit gemeten en winterse omstandigheden zoals sneeuw en vorst zijn hier onmogelijk.

Bron: klimaatinfo.nl

Nachtleven / Evenementen

Bonaire staat bekend om haar rust en het relaxte leven, en dit vind je ook ’s avonds terug. Uitgaan op Bonaire gaat niet gepaard met veel discotheken en een opzwepend nachtleven. Bruisend is het echter wel. Strandfeesten bij het Plaza resort, of chillen op 1 van de vele gezellige terrasjes aan de boulevard van Kralendijk. Het Divi Resort heeft een casino waar je een gokje kan wagen. Ook zijn er diverse kroegen in de hoofdstraat, zodat er elk weekend wel wat te doen is. Alle bars houden “happy hour”, zo kan je 1-1,5 uur genieten van goedkopere drankjes en soms zijn er dan ook nog gratis hapjes. Geniet ook van de live muziek die vaak wordt gespeeld door de lokale bandjes. Salsa, Latin en Merengue, de benen kunnen los van de vloer. Het ultieme zomergevoel door deze gezellige dansmuziek.

Bonaire heeft geen gaysbars, bij alle bars is iedereen van harte welkom.

Omdat duiken de topactiviteit is op Bonaire, is het ook mogelijk om de avond en nacht te vullen met diverse interessante nachtduiken.

Stranden

De meeste reizigers komen naar Bonaire om te duiken en voor de zon. Bonaire heeft slechts een paar mooie smalle zandstranden, zoals Playa Funchi, Pink Beach en Sorobon Beach.

Niet alle stranden zijn toegankelijk voor het publiek en er wordt onderscheid gemaakt tussen privé- en een openbaar strand. De privé stranden liggen bij de hotels en zijn alleen toegankelijk voor de hotelgasten. Je kan hier soms tegen betaling gebruik van maken.

De openbare stranden zijn eenvoudig zonder toeristische voorzieningen als ligbedden, parasols, toiletten en horeca. Op Bonaire zijn geen gaystranden en ook geen naaktstranden.

Honden zijn bijna nooit toegestaan op de stranden, dit ter bescherming van de zeeschildpadden.

Red Palm Village - Bonaire

Red Palm Village - Bonaire

Bonaire
Red Palm Village, een unieke accommodatie op Bonaire, gerund door twee Nederlandse eigenaren. Hier v Meer info

Helaas zijn er geen cruise aanbiedingen op deze locatie op het moment.

Bezienswaardigheden

DUIKEN BONAIRE

Bonaire is door de vele koraalriffen een echte topbestemming voor duikliefhebbers. Het Bonaire National Marine Park telt vele geregistreerde duikplaatsen. Langs vrijwel de gehele westkust van Bonaire zijn fantastische duikplekken met koraal, dat op de meeste plekken zeer dicht bij het land groeit. Hierdoor hoef je weinig moeite te doen om vissen en ander zeeleven met eigen ogen te aanschouwen. Bonaire heeft een grote diversiteit aan zeedieren, waaronder murenen, barracuda's, zeepaardjes, roggen en zeeschildpadden.

KRALENDIJK

Kralendijk is de grootste plaats van Bonaire, al is het eigenlijk niet meer dan een dorp. De naam is afgeleid van het voor het strand liggende koraalrif. De naam wordt al sinds circa 1840 gebruikt, al noemt de lokale bevolking de stad nog steeds ‘playa’, wat strand betekent. Fort Oranje is een klein fort in het centrum. De eerste verdedigingswerken werden in 1639 gebouwd in opdracht van de West-Indische Compagnie. De huidige overblijfselen stammen uit 1816, nadat de Nederlanders het eiland hadden veroverd op de Engelsen. Kralendijk is een goed vertrekpunt om het eiland te verkennen en de meeste accommodaties liggen dan ook in en rond deze "stad".

SLAVENHUISJES

De economie van Bonaire draaide vroeger vooral op de zoutwinning. Bij het Pekelmeer staan de bekende slavenhuisjes, waar destijds door slaven zout werd gewonnen. Als ze hier werkten, sliepen ze in deze huisjes, die rond 1850 zijn gebouwd. Tegenwoordig is het historisch erfgoed en kan je ze gratis bezoeken.

RINCON

Rincon is de voormalige hoofdstad van Bonaire en ligt centraal op het eiland. De stad is zeer authentiek en veel rustiger dan de huidige hoofdstad Kralendijk. Breng een bezoek aan een van de twee kerken en geniet hier van een authentiek Bonairiaanse maaltijd in Posada Para Mira: geitenstoof en leguanensoep.

LAC MEER

Het Lac Meer is een 8 km² grote ondiepe lagune in het zuidoosten van het eiland. Dit meer is van groot belang voor zeeschildpadden, karko’s en andere dieren die hier leven. Niet alle gedeeltes zijn toegankelijk voor mensen, ter bescherming van de dieren. Sorobon Beach is het bekendste strand hier.

KLEIN BONAIRE

Klein Bonaire is een eilandje voor de kust van Bonaire wat ongeveer 6km² groot is. Het eiland is beschermd gebied en maakt deel uit van het Bonaire National Marine Park. Vanuit Bonaire worden regelmatig boot-, snorkel- en duiktours naar Klein Bonaire georganiseerd, wat bekent staat om zeepaardjes en zeeschildpadden.

DONKEY’S SANCTUARY

Op een 120.000 m² groot gebied ten zuiden van de luchthaven van Bonaire, Flamingo Airport zit ezelopvanghuis ‘Donkey’s Sanctuary'. Hier worden zieke en/of verwaarloosde ezels liefdevol opgevangen door vrijwilligers. Als je een zakje voer koopt, steun je dit liefdadigheidsproject. Met de auto kan je door dit park heen rijden.