Kaapstad

Kaapstad

Things to do - general

Kaapstad komt steeds hoger in de top 10 als je het hebt over Gay-vriendelijke steden in de wereld. Het is naast een van de mooiste steden ook een van de meest homovriendelijke steden op het Zuidelijke halfrond.  Met een heuse gay-village, Waterfront, is Kaapstad sfeervol, gezellig maar ook uitbundig. Naast de gaypride heeft Kaapstad ook ieder jaar in december het Mother City Queer project, het grote gay-verkleedfeest, een bruisend en spectaculair feest wat je niet mag missen en in combinatie met leuke activiteiten, bezienswaardigheden en heel veel wijn, heb je hier een topvakantie!

Gayaway heet je van harte welkom in Kaapstad en omgeving!

Land Zuid Afrika
TalenZuid Afrikaans, Engels, Nederlands
ValutaZuid Afrikaanse Rand

Weer en klimaat

Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika bij Kaap de Goede Hoop. Hoewel de grootste delen van Zuid-Afrika een al dan niet gematigd subtropisch klimaat kent (savanneklimaten, steppeklimaten en woestijnklimaten) behoort dit stukje van het land tot de uitzonderingen. De combinatie van de zuidelijke ligging en de koude golfstroom waardoor het zeewater vrij koel is zorgt ervoor dat hier een mediterraan klimaat heerst met zeer milde winters en vrij warme zomers. Het grootste verschil met de rest van het land zit hem in het neerslagpatroon. Hier zijn de wintermaanden vrij nat en de zomers relatief droog. In de lokale wintermaanden (onze zomermaanden) valt er maandelijks meer dan honderd millimeter neerslag, terwijl vrijwel geheel Zuid-Afrika dan juist haar droge periode beleeft. Hoewel de temperaturen vaak nog lenteachtig zijn voelt het door regen en een relatief koele wind toch wat frisser aan dan de thermometer aangeeft.
In de zomermaanden (december tot en met maart) is het juist warm, zonnig en droog in Kaapstad. Voor velen is dit de ideale periode om de Kaap te bezoeken. Omdat de warmte gecombineerd gaat met vrij weinig neerslag is ook de luchtvochtigheid niet te hoog. Hierdoor voelt het zelden benauwd aan.

Bron: klimaatinfo.nl

Nachtleven / Evenementen

In Kaapstad zijn diverse heerlijk gaybars en ook talloze gay-friendly bars.

CREW BAR

De homobar van Kaapstad is met stip op nummer 1: Crew. Hier is het altijd druk en gezellig. Deze bar profileert zich als homobar, maar wordt ook graag bezocht door hetero’s, mede omdat er vaak leuke evenementen worden georganiseerd. Knappe barmannen,  sexy gogo-dansers, goede muziek en twee dansvloeren zorgen voor deze gezelligheid. De drankjes zijn wel aan de prijzige kant. De bar is dagelijks geopend van 21.00 – 04.00 uur.

CAFE MANHATTAN

Gelegen in Pink Village, op de hoek van Chiappini Street en Waterkant Street vind je Café Manhattan. Het is niet per definitie een gaybar, maar wel heel erg geliefd bij Gays en mannen komen dan ook van heinde en verre naar deze gezellige bar en restaurant. Naast het cafe worden hier ook diverse burgers en ander pubfood geserveerd. Vanaf het terras is het heerlijk mensen kijken. Ook worden er regelmatig exposities gehouden en gezellige feesten. Dagelijks geopend van 12.00 – 23.00 uur.

Stranden

Er zijn geen officiële gaystranden, maar er zijn er een aantal die zeer geliefd zijn bij gays, zoals het Sandy Bay strand ten zuiden van Kaapstad.

SANDY BAY BEACH

Sandy Bay in West-Kaap ligt aan een stukje nog niet ontdekt door het massatoerisme en daarom prachtig en onbedorven. Het ligt wel behoorlijk afgelegen en is lastig te bereiken. Dit stukje strand heeft als mooie bijnaam 'kaalgatstrand'. Het is erg populair in de gay-scene en naakt zonnen en zwemmen is hier toegestaan. Sandy Beach heet een parelwit strand dat wordt omgeven door witte duinen en een steile berghelling. Je hebt er een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan.

CLIFTON 3 STRAND

Rondom Kaapstad er zijn vier Clifton stranden. Trendy stranden waar het vooral zien en gezien worden is. Deze vier stranden worden gescheiden door rotspartijen die de gasten ook tegen de soms harde zuidoostenwind beschermen. Elk strand van Clifton trekt een verschillend publiek, op Clifton 1 en 2 tref je voornamelijk modellen, Clifton 3 is traditioneel het strand voor de mannelijke gayscene en op Clifton 4 brengen families met kinderen graag de dag door.

Cactus House - Kaapstad

Cactus House - Kaapstad

Kaapstad
Een exclusief verblijf voor mannen aan de voet van de Tafelberg, een van de zeven nieuwe wereldwonde Meer info
Pink Rose Guesthouse - Somerset / Kaapstad

Pink Rose Guesthouse - Somerset / Kaapstad

Kaapstad
The Pink Rose Guesthouse & Spa is het eerste roze en gay guesthouse dat onderdak biedt in Somers Meer info

Helaas zijn er geen cruise aanbiedingen op deze locatie op het moment.

Bezienswaardigheden

Rondom Kaapstad zijn diverse interessante bezienswaardigheden en activiteiten te zien en te ondernemen. Hieronder een aantal suggesties:

WIJNHUIZEN STELLENBOSCH

Als je aan Zuid-Afrika denkt, dan denk je aan safari én… wijn! Wanneer je in de buurt van Kaapstad bent, is een bezoek aan Stellenbosch een absolute must. Je kunt uren slenteren door de levendige straten van deze stad en genieten van de prachtige architectuur. Bovendien kun je hier de beste wijnen proeven bij één van de vele wijnboerderijen die Stellenbosch rijk is. Dit is mogelijk met een georganiseerde wijntour of op eigen gelegenheid.

TAFELBERG KAAPSTAD

De Tafelberg is de beroemde berg die ten oosten van Kaapstad over de stad waakt. Het is een Berg die je niet over het hoofd kunt zien, want werkelijk overal in de stad kun je de kenmerkende platte berg zien liggen. De Tafelberg is 1084 meter hoog en ongeveer 3 kilometer breed, en een beklimming behoort absoluut tot de hoogtepunten van je bezoek aan Kaapstad.

WATERFRONT KAAPSTAD

Het Victoria & Alfred Waterfront is het historische hart van de haven van Kaapstad en een van de populairste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika! Het is een walhalla voor shopliefhebbers want met meer dan 450 winkels, van Louis Vuitton tot de H&M en van bonbonwinkel tot een Aston Martin autozaak, moet je er wel kunnen slagen. Ook zijn er talloze restaurants, mooie historische gebouwen, musea en natuurlijk de boot naar Robbeneiland.

WALVISSEN HERMANUS

Ben je tussen juli en december in de omgeving van Kaapstad, dan is “walvissen spotten” zeker iets wat niet mag ontbreken op je to-do-lijst. Dit is de periode dat de walvissen de koude wateren rondom Antarctica ontvluchten en de warme wateren rondom Zuid Afrika opzoeken zodat de vrouwtjes hun jongen kunnen baren. Je kan ze zien met een bootsafari maar ook met een kajak!

WIJNHUIZEN FRANSCHHOEK

Naast Stellenbosch zijn er ook in Franschhoek gerenommeerde wijnhuizen. Het leuke van Franschhoek is dat je deze met een oude tram die langs 14 wijngaarden gaat, kunt bezoeken. De tram werd vroeger gebruikt om het fruit tussen de wijngaarden te vervoeren. Nu kun je op je gemak van wijnboerderij naar wijnboerderij. Onderweg zijn er 7 stops en het is het principe van hop off, hop on. Er zijn 8 verschillende tours (kleuren) die elke op verschillende dagen rijden.

Meer informatie vind je op winetram.co.za

ROBBENEILAND

Leer hier alles over een stukje bijzondere geschiedenis van Zuid Afrika en de apartheid.  Dit is het eiland waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten en hiermee belangrijke geschiedenis heeft geschreven. Al sinds de 17de eeuw hebben hier talloze gevangenen gevangen gezeten. Hier is eind 20ste eeuw een eind aan gekomen. Met de boot vaar je in een half uur naar het eiland en hier sta je over op de bus met gids, die in een uur uitlegt wat er allemaal is gebeurd. Na de bustour kan je een rondleiding volgen in het cellencomplex en uiteraard mag cel 46664, de cel van Nelson Mandela niet vergeten worden. Deze tour wordt verzorgd door een ex-gevangene. Let op: bij slecht weer varen de boten niet uit en met name in het hoogseizoen in het verstandig om ruim van te voren een kaartje te kopen voor de boot.