Cambodja

Cambodja

Things to do - general

Van 1975 tot 1979 was Cambodja gevuld met terreur, genocide en een vreselijk nare oorlog, die voor tussen de twee en drie miljoen doden heeft gezorgd. Van deze oorlog is nog veel terug te vinden, maar gelukkig is het leven nu rustig en volledig gestabiliseerd.

Dit kleine land ligt ingeklemd tussen Thailand en Vietnam en heeft ongeveer 14 miljoen inwoners. Cambodja wordt ook steeds meer ontdekt als toeristische bestemming, want Cambodja kan met recht een delicatesse voor de ware reisliefhebber worden genoemd. Cambodja is één van de meest kleurrijke landen in heel Azië. Het is een uniek land met een zeer rijke geschiedenis en cultuur van de Khmerbevolking met een stukje Franse invloeden. Het land biedt een afwisseling van wereldberoemde tempelcomplexen zoals Angkor Wat, tropische witte zandstranden, een zeer authentiek binnenland waar je terug gaat in de tijd en vele mogelijkheden om dit prachtige landschap te ontdekken: per fiets, boot of zelfs per ossenwagen. Cambodja heeft ook een zeer unieke Fauna. Niet voor niets dus een heel indrukwekkend, afwisselend en fascinerend land. Het land staat ook zeer open voor de gay-community en sinds 2004 wordt er ieder jaar een gay-pride gehouden in Phnom Penh. Koning Sihanouk, die zeer gerespecteerd wordt in zijn land, heeft de steun voor homohuwelijk in 2004 uitgesproken. Toch is het nog niet helemaal geaccepteerd, maar omdat de cultuur overwegend boeddhistisch is, is er niet het soort van agressieve reactie tegen homo’s en lesbiennes zoals we kunnen zien in de christelijke of islamitische culturen. Je kan hier overal vrij rond lopen zonder agressie.

Gayaway heet je dan ook van harte welkom in Cambodja.

 

Land Cambodja
TalenEngels en Khmer
ValutaUSDollar en Cambodjaanse Riel

Weer en klimaat

Cambodja heeft een gemiddelde etmaaltemperatuur die rond de dertig graden Celsius ligt gedurende het hele jaar. In het droge seizoen bereikt de gemiddelde maximumtemperatuur met gemiddeld 30 graden haar laagste punt, waarna dit snel oploopt naar gemiddeld 34 tot 37 graden in april. Zodra in mei het regenseizoen begint zie je de gemiddelde temperatuur langzaam teruglopen, hoewel de gevoelstemperatuur niet lager lijkt. Dit komt door de hoge relatieve luchtvochtigheid, die in het natte seizoen op kan lopen naar meer dan tachtig procent. Het Cardamomgebergte en het Olifantgebergte zorgen ervoor dat de centraal gelegen laagvlakte van Cambodja niet altijd door regenbuien bereikt kan worden en dat landinwaarts de temperaturen soms flink op kunnen lopen naar voor deze regio vrij ongebruikelijke temperaturen van rond de veertig graden Celsius.

bron: klimaatinfo.nl

Nachtleven / Evenementen

Zowel in Phnom Penh en Siem Reap is een levendige gay-scene. Zie voor meer informatie deze bestemmingen.

Stranden

Cambodja is nog vrijwel onontdekt door reizigers en beschikt over een lange kust en veel eilanden. In het zuiden van Cambodja zijn zelfs meer dan 60 kleine onbewoonde eilanden. De namen van de eilanden beginnen met “Koh” wat staat voor eiland.

KOH TONSAY

Het eiland Koh Tonsay, ook wel Rabbit Island genoemd ligt voor de kust van Kep. Vanaf de kleine haven is het ongeveer een half uurtje varen en dan ben je er.  Onbewoond is het niet, er leven een aantal families die van de visserij en kokosnoten verkoop leven. Ook verhuren ze er een aantal eenvoudige houtenhutjes voor lage bedragen. Nestel jezelf in een hangmat en geniet van het onbezorgde leven.

SIHANOUKVILLE

Sihanoukville is een geliefde plaats bij toeristen en Cambodjanen. Sihanoukville heeft een aantal stranden, de populairste stranden zijn  Ochheutal Beach en Otres Beach. Occheuteal Beach is een populair strand en staat bekend om zijn vele barretjes, bbq’s en strandfeesten. Otres Beach is een wat rustiger strand en juist daarom ook erg leuk. Voor de kust liggen ook een paar kleine eilandjes die je met bootje kunt bezoeken. Meer in het noorden heb je Independence Beach en Serendipity Beach liggen. De stranden zijn nu nog redelijk rustig, maar de Chinezen hebben dit gebied ook ontdekt en zijn druk met investeren door grote en hoge resorts te bouwen.

KOH RONG

Koh Rong is het grootste eiland van Cambodja, maar desondanks zijn er (tot nu toe) alleen een paar vissersdorpjes en een aantal goedkope en eenvoudige accommodaties. De boottocht vanaf de grote kustplaats Sihanoukville duurt 2,5 uur, maar dit is zeker de moeite waard. Hier waan je je in het paradijs. Witte zandstranden, maar ook avontuur. Ontdek de kus per kajak, ga speervissen of maak een trekking het binnenland in.

Dit zijn er slechts een paar, wij van Gayaway adviseren je graag over nog meer stranden in Cambodja.

Arthur & Paul - Phnom Penh

Arthur & Paul - Phnom Penh

Phnom Penh
Ga op een 100% gay-avontuur in het hart van Phnom Penh, de eerste homo-spa-boutique hotel-restaurant Meer info
Men's Resort - Siem Reap

Men's Resort - Siem Reap

Siem Reap
Een hotel exclusief voor homomannen vanaf 18 jaar! MEN’S Resort is de enige spa die voldoet aan inte Meer info

Helaas zijn er geen cruise aanbiedingen op deze locatie op het moment.

Bezienswaardigheden

Cambodja is een Aziatische bestemming ingesloten door Laos, Thailand en Vietnam. De lange geschiedenis van Cambodja laat zien dat het land heel wat te verduren heeft gehad. Niet alleen tijdens de oorlog van Pol Pot, maar ook vroeger was er strijd om de macht en rijkdom. Deze strijd gaat terug tot ongeveer de elfde eeuw. In Cambodja zijn ook nog diverse Europese invloeden zichtbaar door de inval van de Fransen in de vijftiende eeuw. De ergste periode is de periode van de Vietnamoorlog, gevolgd door de periode dat de Rode Khmer en diens leider Pol Pot aan de macht waren. De gruwelijkheden die het land destijds heeft moeten doorstaan zijn onbeschrijfelijk. Echter, de kracht van het land en dan vooral de inwoners is daarna duidelijk zichtbaar geworden. Cambodja heeft met de beperkte middelen en alle opgelopen trauma’s de schouders er onder gezet en sinds enkele jaren staat het land op de kaart als nieuwe toeristische bestemming. Toeristen kunnen in Cambodja genieten van veel cultuur, prachtige tempels, schitterende stranden, ongerepte natuur en nog heel veel authenticiteit.

ANGKOR WAT – SIEM REAP

Het meest beroemde tempelcomplex van Cambodja  en waarschijnlijk van de wereld is Angkor Wat. Angkor Wat is het grootste religieuze complex in de wereld en ligt net buiten de plaats Siem Reap.

Het werd oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het belangrijkste bouwwerk van Angkor Wat is het mausoleum van koning Suryavarman II. Hij was ook de initiatiefnemer tot het bouwen van Angkor Wat. Naast Angkor Wat zijn ook de Bayon Tempel en Ta Prohm absolute hoogtepunten in dit immense tempelcomplex. Nog een bijzonder punt, de tempels van Angkor Wat zijn in tegenstelling tot andere tempels niet richting het oosten gebouwd, maar richting het westen. Er gaan verschillende theorieën over de reden. Angkor Wat staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

ANGKOR THOM

Jayavarman VII staat bekend om de bouw van vele tempels, maar dit was zijn staatstempel. De Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. De tempel is dankzij deze uitbundigheid erg indrukwekkend te noemen. In de decoratie van de Bayon tempel zijn allerlei passages uit het leven en het voeren van oorlogen in Cambodja te herkennen Hij is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Over deze vier gezichten worden diverse speculaties gevoerd over de betekenis ervan. Andere mooie tempels in de omgeving zijn Banteay Srei, Angkor Wat en Ta Prohm tempel.

ROYAL PALACE – PHNOM PENH

in de hoofdstad Phnom Penh bevindt zich het Royal Palace van Cambodja. Dit enorme complex bestaat uit verschillende onderdelen die samen de koninklijke residentie vormen van de koning van Cambodja. Het Royal Palace werd al in 1860 gebouwd op de restanten van een oude citadel. Het gehele complex is onderverdeeld in vier delen: Silver Pagoda, Khemarin Palace, Throne Hall en Moonlight Pavilion. De ‘Throne Hall’ wordt nog altijd gebruikt voor ceremoniële gebeurtenissen. de ‘Silver Pagoda’ aan de zuidelijke kant van het complex vervult de rol van “schatkamer”. Het ‘Khemarin’ paleis is vooral het woonverblijf van de koning. En de ‘Moonlight Pavilion’ wordt gebruikt voor staatsbanketten en toespraken. Het paleis kijkt uit op het oosten en is gelegen aan de westelijke oever van de kruising van de rivier de Tonle Sap en de Mekong rivier genaamd Chaktomuk

KILLING FIELDS & TUOL SLENG MUSEUM – PHNOM PENH

Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 14 km ten zuiden van Phnom Penh in een boomgaard. In de periode 1975 tot en met 1979 heeft hier zeer veel leed plaatsgevonden. Dit is de plek waar gevangenen tijdens het bewind van de communistische Rode Khmer leider Pol Pot werden gemarteld en/of gedood. Zo staat er op het terrein een boom, waar kinderen met hun hoofd tegen werden geslagen, tot de dood erop volgde. De reden was dat Pol Pot van Cambodja een agrarische staat wilde maken en alle mensen die “te slim” waren om op het land te werken, zoals juristen, leraren, advocaten, blanke mensen en mensen met een bril moesten het ontgelden.

In het Tuol Sleng Museum, de gevangenis van waaruit de gevangen werden opgevangen en vervolgens werden afgevoerd naar Choeung Ek, is veel te lezen en te zien over deze barbaarse geschiedenisperiode. Als nagedachtenis is er een stoepa gebouwd met honderden schedels van de verschillende gevangen.

TONLÉ SAP MEER

Het Tonle Sap meer dat ongeveer 5 km van Siem Reap vandaan ligt is erg belangrijk geweest voor het Angkor rijk. Het unieke Tonle Sap meer kent de hoogste visdichtheid per vierkante kilometer ter wereld. Dit komt doordat het water uit het meer in het regenseizoen wordt aangevuld door de moessonregens en in het droge seizoen door het water dat via de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier in het meer stroomt om het weer op te vullen. De stroming van de Tonle Sap rivier veranderd hierdoor 2 maal per jaar van stroomrichting wat uniek is in de wereld. Het meer kan in de regenperiode 3 maal groter worden dan in de droge periode. Door de aanwezigheid van dit meer heeft het Angkor rijk zich kunnen ontwikkelen. Ook vandaag de dag is het nog van groot belang voor Cambodja. Vele vissers maar ook boeren die hun velden irrigeren met het water zijn er afhankelijk van. Op het meer tref je tal van drijvende dorpen aan, zeldzame vogels en beschermde mangrovebossen.

KEP

Kep is een gezellig kustplaatsje in het zuidwesten van Cambodja. Veel toeristen vind je er niet, maar laat dit nou juist z’n charme hebben. Hier ervaar je nog het typische lokale gevoel. Het ligt slechts op 25 kilometer afstand van Vietnam.  De bekendste trekpleister van Kep is zonder twijfel de Krabmarkt. Echter, anders dan de naam doet vermoeden, is er meer te doen dan alleen krab eten. Zo kun je er heerlijke wafels proeven, maar ook vis en vele soorten groenten en fruit. Bovendien is er in de avond goedkope en kwalitatief goede streetfood te krijgen, bij de diverse aanwezige kraampjes. Denk aan noodles en pittige papajasalade. Maar ook het verfrissende drankje gemaakt van suikerriet. Vergeet niet de beroemde zonsondergang. Vanaf de vlonders is deze heel bijzonder. Vanuit Kep kan je een mooie excursie maken naar Koh Tonsay (Rabbit Island), Wat Kirisan, een grottempel en diverse peperplantages.

 

 

 

 

Dit zijn slechts een aantal bezienswaardigheden, wij maken graag een rondreis op maat voor je! Interesse? stuur een mail naar info@gayaway.nl met je wensen.