Phnom Penh

Phnom Penh

Things to do - general

Phnom Penh ligt in het zuidoosten van Cambodja bij de samenvloeiing van de rivieren Mekong en de Tonlé Saprivier. Het is de hoofdstad van het land. De naam betekent de heuvel (Phnom) van Penh. Volgens de legende zou een vrouw genaamd Penh vier Boeddhabeelden hebben gevonden die door de rivier de Mekong aangespoeld waren. Ze plaatste de beelden in een gebedsplaats op een heuvel. Deze gebedsplaats bestaat nog steeds en is de Wat Phnom Daun Penh (beter bekend als de Wat Phnom of Heuveltempel). Phnom Penh heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. In de stad vind je nog veel Franse gebouwen. Phnom Penh heeft een regelmatig stratenpatroon, doorsneden door brede boulevards. In de “Franse wijk” zijn het hoofdpostkantoor, de Nationale Bibliotheek en hotel Le Royal prachtige voorbeelden van de koloniale Franse stijl.

Land Cambodja
TalenCambodjaans en Engels
ValutaUSDollar en Cambodjaanse Riel

Weer en klimaat

Phnom Penh heeft een tropisch moessonklimaat met een droge periode vanaf eind november tot eind april en een regenseizoen dat in mei begint en tot in de loop van november aanhoudt. In deze periode valt ruim negentig procent van de totale jaarlijkse neerslagsom en is er een hoge relatieve luchtvochtigheid bij tropische temperaturen die overdag boven de dertig graden liggen. Wie de stad wil bezoeken kan dat beter in de wintermaanden doen als de temperatuur iets aangenamer is, de dagen overwegend zonnig zijn en het door een lagere relatieve luchtvochtigheid minder klam is dan in de zomermaanden.

bron: klimaatinfo.nl

Nachtleven / Evenementen

BLUE CHILLI BAR

Langste lopende gay bar in Phnom Penh en een van de meest populaire. Blue Chilli trekt een goede mix van expats, locals en toeristen aan.

Open elke avond, met shows op donderdag, vrijdag en zaterdagavond. De bar bevindt zich in de buurt van het Nationaal Museum.

ARTHUR & PAUL

In het souterain van hotel Arthur en Paul zit deze gaybar, in de trendy BKK1 buurt van Phnom Penh, populair bij lokale homo's, expats en bezoekers. Open vanaf 17.00 uur.

SPACE HAIR SALON & BAR

Bar geopend vanaf 10.00 uur in de ochtend tot 01.30 in de nacht. De bar is in 2013 geopend. De ruimte trekt een gemengde menigte van lokale mannen en buitenlanders van alle leeftijden. Deze gaybar serveert een breed scala aan cocktails, bieren, wijnen en andere drankjes. Probeer een van hun handtekeningdrankjes. DJ's spelen een mix van R & B, de jaren 80 en hits. Gratis WiFi beschikbaar.

PRIDE OF PHNOM PENH (POPP)

Nieuwe locatie sinds juli 2017. POPP is een populaire gay bar met live bands, drag shows en go-go dansers. Bezet op vrijdag en zaterdag.

TOOLBOX BAR

Phnom Penh's stijlvolle, maar casual nieuwe gay bar. Toolbox heeft een bar en serveert ijskoud Tiger-bier, evenals gemengde drankjes en cocktails van uitsluitende premiummerken. Geniet met de jongens in het zwembad in een prettige van airconditioning voorziene omgeving.

U kunt met de jongens in het zwembad spelen of met hun schattige en vriendelijke personeel praten, in een van airconditioning voorziene omgeving. Sexy mannen dansen op dinsdag tot en met zaterdag vanaf 22 uur. Happy hour 6-9pm.

Gelegen op street 174, tegenover Valentino's gay disco.

Arthur & Paul - Phnom Penh

Arthur & Paul - Phnom Penh

Phnom Penh
Ga op een 100% gay-avontuur in het hart van Phnom Penh, de eerste homo-spa-boutique hotel-restaurant Meer info

Helaas zijn er geen cruise aanbiedingen op deze locatie op het moment.

Bezienswaardigheden

Phnom Penh heeft een aantal zeer indrukwekkende bezienswaardigheden. Boek een tuk-tuk voor de hele dag en ga deze plaatsen af.

KILLING FIELDS & TUOL SLENG GEVANGENISMUSEUM

In het gebied wat tegenwoordig bekend staat als ‘Killing Fields’ heeft zeer veel leed plaatsgevonden. De ‘Killing Fields’ of ‘Choeung Ek’ zoals het oorspronkelijk heet, was namelijk een plek waar gevangenen tijdens het bewind van de communistische Rode Khmer leider Pol Pot werden gemarteld en/of gedood. Zo staat er op het terrein een boom, waar kinderen met hun hoofd tegen werden geslagen, tot de dood volgde. ook werden er vooraf en achteraf foto’s van de personen gemaakt en werd dit later geregistreerd. De voormalige school S-21 werd destijds het hoofdkantoor voor martelpraktijken en ondervragingen.

Tijdens de bevrijding van Phnom Penh in 1979, werden hier slecht enkele overlevenden bevrijd. Daarna is er op deze plek het Tuol Sleng Museum gevestigd, die lange tijd beheerd werd door een van die laatste gevangenen. De stoepa van Choeung Ek is een monument waarin honderden schedels van verschillende gevangenen uit die tijd bewaard worden. Het geheel kan schokkend overkomen.

ROYAL PALACE - WAT PREA KEO

In de hoofdstad Phnom Penh bevindt zich het Royal Palace van Cambodja. Dit enorme complex bestaat uit verschillende onderdelen die samen het woonverblijf van de koning van Cambodja vormen. Het Royal Palace werd al in 1866 gebouwd op de restanten van een oude citadel. Het gehele complex is onderverdeeld in vier delen: Silver Pagoda, Khemarin Palace, Throne Hall en Moonlight Pavilion. De ‘Throne Hall’ wordt nog altijd gebruikt voor ceremoniële gebeurtenissen. de ‘Silver Pagoda’ aan de zuidelijke kant van het complex vervult de rol van “schatkamer”. Het ‘Khemarin’ paleis is vooral het woonverblijf van de koning. En de ‘Moonlight Pavilion’ wordt gebruikt voor staatsbanketten en toespraken. let op: het paleis is tussen de middag gesloten.

ZILVEREN PAGODE

De zilveren Pagode, ook wel het Wat Preah Keo genoemd, betekent: “Tempel van de Smaragden Boeddha”. De naam komt van de 5.000 zilveren tegels waarmee de vloer van de tempel mee is bedekt. De Tempel ligt in bij het Royal Palace en is gebouwd net na de bouw van het paleis in 1892. Zoals bij de meeste tempels in Phnom Penh is een groot deel verwoest door de Rode Khmer in 1975, maar het is nog steeds schitterend om te zien en zeker de moeite waard om mee te pakken als u het Royal Palace bezoekt.

NATIONAL MUSEUM

Het nationale museum van Cambodja ligt net zoals de Zilveren Pagoda bij het Royal Palace. Dit museum herbergt meer dan duizenden relikwieën uit de oude-Angkor Periode. Het museum geeft een kijkje in het oppermachtige Khmerrijk van 1000 jaar geleden. In meerdere kamer worden zeldzame voorwerpen en beelden getoond en misschien met wel het meest zeldzaamste standbeeld van de melaatse koning van Siem Reap. Een gigantische bronzen beeld van de god Vishnu.

Wil je een rondreis in Cambodja maken? Check hier de opties.